Деца и творци от страната и чужбина се включват в Националния фестивал на детската книга в Сливен

12:51, 08 май 17 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За пореден път Сливен ще отвори врати за деца и творци от страната и чужбина и ще се превърне в истинска столица на детската книга. Проявата ще се проведе от 9 до 11 май.
По инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства ще се проведе XIX Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Чудесният тридневен празник ще премине под патронажа на Мария Габриел – зам.-председател нa групата на ЕНП в Европейския парламент. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Вече 19 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече повече от 10 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: срещи с детски автори и премиери на най-новите книги на Кина Къдрева, Асен Сираков, Никола Райков, Радостина Николова, Юлия Спиридонова – Юлка, Анита Тарасевич, Здрава Каменова, Весела Фламбурари, Васил Сотиров, Михаил Самарский /Русия/; Представяне на интересни издателски проекти на издателство „Дамян Яков“; Национален пленер за детска рисунка на тема „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях”; връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „В търсене на талисман за щастие”, Националния пленер за детска рисунка „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях“ и VI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; базар на книги; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.        

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама