Ердоган затяга отношенията с Персийския залив

15:12, 08 май 17 / Свят 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази намерение за засилване на икономическите и военни връзки с арабските държави от Персийския залив с напредването на разговорите за създаване на зона за свободна търговия.

Ердоган, който ще пристигне във вторник в Кувейт, каза, че Анкара участва „в стратегически диалог на високо равнище“ със Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC), съобщи кувейтската агенция КУНА, цитирана от БГНЕС. Ердоган потвърди и започналите преговори за зона за свободна търговия.

По време на посещението се очаква Ердоган и емир Шейх Сабах ал-Сабах да положат крайгълния камък на проекта за разширяване на летището на стойност 4,3 млрд. долара, който ще бъде реализиран от турската фирма Limak Holding. Реализирането на проекта ще утрои капацитета на летището до 25 млн. пътници през следващите шест години. Това е най-големият договор за турска фирма в Кувейт. В емирството турски фирми работят по проекти на обща стойност 6,5 млрд. долара.

Търговският стокообмен на Турция с държавите от GCC – Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ – в момента е 17 млрд. долара годишно, което е десет пъти повече отколкото е бил през 1999 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама