Фестивалът „Откритие“ събира лауреатите си

15:44, 08 май 17 / Култура 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международният музикален фестивал „Откритие“ тази година събира лауреати на конкурсите за песен и за изпълнител в предишните си издания, както и млади дарования. Специалната галавечер ще се проведе на 14 май в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ и ще срещне публиката със звезди, чиято музикална кариера е започнала от Варна и от сцената на един от малкото запазени не само у нас, но и в Европа фестивали за международна изява на млади композитори, аранжори, текстописци и изпълнители на съвременна поп и рок музика. 

„Няма да скрием, че тази година заради недостатъчна финансова подкрепа възможността да организираме „Откритие” така , както го познава българската публика,  е ограничена. За първи път в 26-годишната история на фестивала традиционните конкурси за песен и за изпълнител ще отпаднат от програмата. Да, за съжаление това се случва, когато Варна е Европейска младежка столица - явно приоритетите са други! Но имаме възможност да срещнем публиката с някои от лауреатите на конкурсите през годините, да си припомним техните първи стъпки на музикалната сцена и да ги видим като напълно завършени и успешни артисти днес. „Откритие” отново ще предложи нещо различно, интересно и, надявам се, интригуващо”, сподели създателят и директор на фестивала Доно Цветков.  

В галавечерта варненци ще могат да се насладят на изпълненията на Olawumi (Великобритания), Боби Мойсовски (Македония), дует "Мания", Деси Добрева, Джанис (Малта), Олга Горничар (Беларус), Стефан Митров, Ямур Кьорооглу (Турция) и др. От „Откритие“ помним първите стъпки в  кариерата на Десислава Добрева, Миро-Мирослав Костадинов и Галина Курдова (дует „Каризма“), дует "Мания", Нора Караиванова, Поли Генова, Николай Манолов, Михаела Филева и много други български изпълнители, които днес са сред звездите на младото поколение. В международен мащаб сред лауреатите на фестивала са множество изпълнители, сред които носителката на награда „Грамми“ Джия Руа (първа  награда на „Откритие 2009“), лауреатите на „Евровизия”  Нико, Михай Трайстариу, Луминита Ангел, Джули Зара и Лудвиг Галеа, а също така и познатите от сцените на Сан Ремо Лука Сепе, Елза Лила и много други млади и талантливи изпълнители и автори на песни от близо 70 държави. Те получиха първите си награди на сцената на “Откритие” и с гордост вписват фестивала и Варна в своите биографии. Сред гостите на фестивала през годините са били почти всички популярни български имена, както и международните звезди Филип Киркоров, Джон Лоутън, Ин-Грид, Лейди Лишър, Силвия Медзаноте и много други. В съпътстващата си програма „Откритие 2017“ отново  ще предложи представяне на музикални филми, книги, дискусии и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама