Пакистан и Афганистан ще решават граничен спор с Google Maps

16:35, 08 май 17 / Любопитно 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Афганистан и Пакистан планират да използват Google Maps за намиране на решение за граничен спор, който доведе миналата седмица до смъртоносен сблъсък, заяви високопоставен източник от пакистанските сили за сигурност, цитиран от БГНЕС.

В петък загинаха осем цивилни на границата между двете страни, след като избухна престрелка, тъй като пакистански екип за преброяване на населението, придружен от войници, навлязъл в села, към които претенции имат и Кабул, и Исламабад.

Пакистан наследи своята дълга 2400 км. граница с Афганистан, когато получи независимост от британската империя през 1947 г. Но Афганистан никога не е признал официално тази граница.

Докато официални афганистански карти се придържат към т. нар. Линия Дюранд, много националисти са убедени, че истинската граница на тяхната страна е по р. Инд, която тече през Пакистан и от която идва името на Индия.

Високопоставен представител на пакистанските сили за сигурност в Исламабад, пожелал анонимност, каза : „Представители от геоложките изследователски институции на двете страни ще извършат проучване, при което ще използват и Google Maps." Служител от Кета потвърди готовността на двете страни за извършване на проучването.

Опитите на Пакистан, започнали през 2016 г., да засили контрола по относително рехавата граница с Афганистан посредством окопи и огради бяха посрещнати враждебно от Кабул. Живеещите в региона етнически пущуни традиционно не се съобразяват с браздата, доколкото има села, в които джамия или къщи са с единия вход в Афганистан, другият – в Пакистан

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама