Харчите твърде много не за това, което трябва

19:01, 08 май 17 / Свят 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди новоизбрания френски президент Еманюел Макрон, че трябва да намали държавните разходи като каза, че в момента политиката е да се харчи прекалено много, и то за неща, за които не трябва, предаде БГНЕС.

„Имаме сериозен проблем с Франция”, каза Юнкер в Берлин ден след победата на Макрон на балотажа на президентските избори.

„Французите харчат прекалено и харчат за нередни неща”, отсече той посочи, че между 53 и 57% от БВП на Франция отива за държавни разходи.

„Това няма да продължи добре в дългосрочен план при наличие на относително висок дълг”, предупреди Юнкер, изтъквайки, че Макрон няма да може да разчита дълго на добрата воля на европейските партньори.

„Франция ще трябва да направи компромис с другите… Германия не е сама, когато казва, че става дума за политика на стабилност, има и други такива държави”, каза Юнкер пред репортери.

Франция е под силен натиск да приведе бюджета си в съответствие с строгите правила на ЕС за дефицита след като се възползва от няколко отлагания, получени от Брюксел през последните няколко години. Германия пази своя балансиран бюджет и фискална предпазливост, независимо че канцлерът Ангела Меркел обеща да направи каквото може, за да помогне за успеха на Макрон. Експертите предвиждат, че Франция няма да изпълни целите си за 2017, а в четвъртък Европейската комисия ще оповести последните си прогнози за френската икономика и за останалите членки на общността. През февруари прогнозата на Еврокомисията беше, че Франция ще приключи годината с дефицит от 2,9% от БВП, точно под трипроцентната граница, определена от Брюксел. Оттогава насам обаче, френското правителство представи нови разходи, а ЕК предупреди, че през 2018 Франция отново ще е над червената линия с 3,1 на сто процента от БВП.

Макрон обеща да намали рязко държавните разходи с 60 млрд. евро през идните 5 години, отчасти чрез съкращаване на 120 000 работни места в държавния сектор. Той настоя също за реформи в целия Европейски съюз и изместване на центъра на внимание от строгата фискална дисциплина.

Юнкер, който беше в Берлин за премиерата на книгата на германския външен министър Зигмар Габриел, изрази и резерви относно призивите на Макрон за общ бюджет, парламент и комисар за 19-те членки на еврозоната.

„Не всички членове на еврозоната се съгласни някой със седалище в Брюксел или другаде да се разпорежда с бюджетите вместо националните парламенти”, каза Юнкер. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама