Показват зората на съвременните технологии в историческа изложба в Търговище

01:21, 10 май 17 / Култура 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба "Завръщане в бъдещето" ще бъде открита днес в Търговище. Експозицията е посветена на изобретателя и предприемач Вернер фон Сименс, основател на едноименната компания. Официалното откриване е от 17.30 ч., в Славейковото училище.  

Чрез снимки от архивите на фирмата е представен живота, постиженията и наследството на Вернер фон Сименс, неговите изобретения, социални програми, развитието на ключови технологии от началото на 19-ти век до наши дни, както и за някои от най-важните етапи от развитието на компанията по пътя към утвърждаването й като един от най-разпознаваемите световни брандове. Идеята на изложбата е да покаже неразривната връзка между иновативността и пионерския дух на една компания, коитой  позволяват да бъде неизменно на гребена на технологичната вълна вече близо 170 години.

Изобретенията на Вернер фон Сименс са в основата на голяма част от технологиите в сферата на електротехниката, енергетиката, комуникациите, транспорта, които познаваме и използваме днес. Сред тях са точковият телеграф, променил из основи комуникациите, динамо машината, направила революция в използването на електричеството като източник на енергия, първият електрически локомотив, представен на Берлинския търговски панаир през 1879 г., първите електрически улични лампи, инсталирани по Кайзергалери в Берлин през същата година, първият в света електрически трамвай и много други основополагащи изобретения.

Снимка: РИМ Търговище


Показани са предмети, уреди и други материали от фонда на Националния политехнически музей, свързани със Siemens, които свидетелстват за развитието на технологиите от края на 19-ти век до днес. Обединявайки автентичните артефакти с ретро снимки, изложбата не просто хвърля светлина върху хода на техническия прогрес, но върху бита и ежедневието на българина през миналия век, част от който са били тези предмети и технически средства.

Експозицията е отличена в категорията "Съвместна изложба, представяща атрактивен и оригинален проект" на Панаира на музейните изложби Русе 2016. Отличена е с Голямата награда на журито за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за миналата година в конкурса READ&TRAVEL, провеждащ се в рамките на XIV-то Международно изложение "Културен туризъм" във Велико Търново в периода 6-8 април 2017.

"Елате и се потопете в музейния разказ, който ни връща назад към зората на съвременните технологии, когато геният на един човек е бил в състояние да промени хода на технологичното развитие на цялото човечество", поканиха домакините на изложбата от Регионалния исторически музей в Търговище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама