В 10 ч. започват малките матури на четвъртокласниците

10:02, 10 май 17 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 64 000 четвъртокласници ще се явят днес на Национално външно оценяване по български език и литература. Изпитът ще започне в 10.00 ч. и продължителността му ще е един учебен час. За децата със специални образователни потребности тестът е два учебни часа. 
 
Малчуганите в момента са на училище и точно в 10 часа ще започне външното им оценяване. Резултатите от малките матури ще се обявят след 3 дни. В петък ще бъде второто външно оценяване по математика, а в понеделник и вторник ще са тестовете по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото". За първи път тази година резултатите по всеки от предметите ще се измерват в точки, а не в оценки и ще се вписват в удостоверението за завършен 4-ти клас.
 

Другата новост е, че с резултата от изпита по математика ще може да се кандидатства в профилираните гимназии. Тежестта на тези точки в балообразуването ще се определя от Педагогическия съвет на конкретното училище. Целта на Националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети, но най- вече да се осъществи наблюдение на образователния процес на различни равнища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама