Сдружение спасява историческите тролейбуси в София

11:11, 10 май 17 25 859 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“  пусна специален сайт посветен на кампания по спасяване на историческите тролейбуси в гр. София – trolleybus.bgtransport.org. Електронната страница дава пълна информация относно кампанията за откупуване, реставрация и пускане в движение на 5 исторически тролейбуси и концепцията за тяхната експлоатация, обявиха от сдружението. 

 

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ стартира през 2016 г. по инициатива на сдружението в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД. Сред тролейбусите има един български, два чешки, един руски и един канадски. 

 

До момента 3 от 5-те тролейбуса вече са съхранени: 2 от „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и 1 с дарения събрани от сдружението. В началото на 2017 г. беше проведена мащабна операция по спасяване и преместване на българският DAC-Чавдар 317 ЕTr от гр. Перник в гр. София, където очаква своето възстановяване.   

 

Усилията за запазване, реставриране и пускане в експлоатация на движещите се ретро експонати в София продължава със закупуването на останалите 2 тролейбуса – от Чехия и от Канада. 

 

След откупуването и възстановяването на тролеите се планира пускането на ретро атракционна тролейбусна линия с № 13, която да обикаля целия център на гр. София. Линията ще се движи в празнични дни и ще обслужва както туристите, така и всички граждани, които искат да се докоснат до част от транспортната история на София и България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама