Четири изложби ще бъдат показани в Нощта на музеите в Плевен

15:58, 10 май 17 / Култура 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четири изложби ще бъдат представени в Регионалния исторически музей в Плевен в Нощта на музеите на 13 май, съобщи директорът на културния институт Володя Попов. Проявата се организира със съдействието на община Плевен. Експозициите на музея ще бъдат отворени безплатно за посетители от 19 до 1 часа.

Гостите ще могат да видят „Препарирани животни“  в експозицията „Природа“, изложба-живопис на младата  художничка Фелис Фарукова – в Първо изложбено фоайе на втория етаж на музея, изложба „Светът на Иван Радоев“ – във II изложбено фоайе на втория етаж. Акцент на вечерта ще е експозицията от над 40 керамични фрагмента -древни знаци, датиращи от халколита – 4 800-4000 г. пр. Хр/, служели. за пренасяне на информация много преди зараждането на писмеността.  Откриването на изложбата е в 19.30 ч. в Първа изложбена зала на втория етаж.

Фрагментите с писмени знаци, са открити на територията на България, като хронологически те предхождат писмеността на Шумер и Египет, датирана 2000 години по-късно.

Включените в изложбата експонати са от фондовете на плевенския музей,  БАН и още други 11 музея в страната.

Както "Топновини" писа,  Нощта в музея ще продължи в двора на музея с музикално-сценичния спектакъл "Магията на театъра". Водещ  ще е  актьорът от плевенския театър Георги Ангелов .  Гости на вечерта ще са  Тримата славянски тенори – Григорий Полишчук, Константин Янков и Любомир Дяковски.

В 21.30 ч. започва спектакълът на плевенския театър „Женско царство“ с режисьор Ива Николова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама