Заев: Македония ще бъде 30-ят член на НАТО

16:33, 10 май 17 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Република Македония ще стане 30-ят пълноправен член на НАТО. Това каза лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ в Република Македония Зоран Заев пред черногорското издание "Побйеда".

На въпроса как ще реши спора с Гърция, заради който е блокирано членството на Македония в Северноатланвтическия пакт, Заев отговаря: Вярвам, че това ще стане чрез диалог между двете правителства, които ще уважават македонската идентичност, гордост и достойнство. Така ще се стигне до решение на този спор, който продължава вече няколко десетилетия.

"При това, вярвам, ще ни помогне и опозицията, но и гражданите на Македония, които, ако се наложи, ще ги призовем да се произнесат на референдум по въпроса за името на държавата, в която живеят. Знаете, че Гърция постави въпроса за смяната на името като условие за членството ни в НАТО. Честно казано не знам какво се очаква от нас. Да се обявим за марсианци?! Ние сме македонци и нищо друго не може да бъдем. Искам да припомня, че 123 държави по света са ни признали като Република Македония. И точно поради тази причина смятам, че с помощта на гражданите, на опозицията и на международната общност, много скоро ще решим спора с Гърция. Това ще ни позволи да последваме примера на Черна гора и да станем 30-ят пълноправен член на НАТО", каза още Заев.

Според него членството в НАТО, и по-специално на Балканите, означава стабилност, сигурност и ненарушаване на границите. "Освен това НАТО гарантира икономически растеж, икономическо развитие и допълнителни чужди инвестиции. Ако Македония беше част от НАТО, диктаторският режим на Никола Груевски и неговите спонсори, нямаше да може да предизвиква всички тези кризи и безредиците, на каквито бяхме свидетели през последните години", казва още лидерът на СДСМ Зоран Заев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама