С празничен концерт Филхармонията в Разград отбелязва три годишнини

09:18, 11 май 17 25 771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов” организира концерт, посветен на 155 години оркестрова дейност в Разград, 95 години от създаването на Симфоничния оркестър и 70 години от одържавяването му. Концертът ще се състои на 12 май от 19 часа в залата на Филхармонията, съобщи директорът на културната институция маестро Красен Иванов. Под негово ръководство ще прозвучат творбите, изпълнени от Симфоничния оркестър на Разград на първия му концерт през 1922 г. Почитателите на класическата музика ще чуят Увертюра „Егмонт“ на Лудвиг ван Бетовен и „Симфония №8 Недовършена“ на Франц Шуберт. В програмата е включено и произведението на патрона на филхармонията Димитър Ненов - „Миниатюри“. Билетите се продават на касата на Филхармонията, цената им е 5 лева.

Маестро Иванов отбеляза, че Разград е градът с най-стари традиции в симфоничното дело в страната, поддържани ревностно от разградската общественост. Първото писмено свидетелство за наличието на музиканти с "европейски свирки" в града е дописка във в-к България от 1862 г. По-късно принос към развитието на музикалното дело в Разград имат Алескей Шулговский, благодарение на когото през 1889 г. към читалище Развитие се създава оркестър от млади музиканти, които развиват богата концертна дейност, Максим Стоянов - учител по музика и др.

 

През 1922 г. Илия Бърнев създава първия симфоничен оркестър в града. Не са запазени много свидетелства за първия концерт на разградския симфоничен оркестър, започнал с 40 оркестранти. Сред първия репертоар е увертюрата "Егмонт" от Л. Бетховен и Симфония № 8 (Недовършена) от Фр. Шуберт. Оркестърът става държавен, считано от 1947г., което го прави един от петте държавни симфонични оркестри в България, каза още Иванов. Диригент на оркестъра е Стефан Вачев. На 25 октомври 1947 г. прозвучава първият концерт на най-младия държавен оркестър в страната. Започва активна канцертна дейност с богат репертоар и гостуващи музиканти - певци и изпълнители в много градове на региона и страната. Десетки диригенти на оркестъра дават своя професионален и творчески принос в развитието и утвърждаването му.

 През 1964 г, заедно с още четири оркестъра в страната симфоничният оркестър в Разград е съкратен. Но делото му не загива. През 1967 и 1968 г., Стефан Вачев го възстановява отново като щатен духов оркестър към читалище Развитие и е негов диригент. От духов оркестърът става отново симфоничен и преминава към Община Разград като един от най-изявените културни институти. През април 1992 г. в Разград се ражда филхармонично общество, а на 10 ноември същата година е възстановена Разградска филхармония, която през 2001 приема името "Проф. Димитър Ненов".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама