Берлин: Опасни са приказките за промяна на границите на Балканите

10:23, 11 май 17 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички разговори за промяна на границите на Балканите са опасни и Германия не ги приема, заяви германският посланик в Сърбия Аксел Дитман. Това съобщиха от БГНЕС.

„Казвам това открито и това е позицията на ЕС“, подчерта Дитман в интервю за „Новости“, в което изтъкна още, че е важно всички държави да намалян напрежението и да продължат напред.

Той отбеляза, че помирението остава голямо предизвикателство в региона, Сърбия в това отношение е предприела важни инициатива и в нейно лице Берлин вижда възлова държава и фактор за стабилност.

Отговаряйки на въпроса за положителната реакция на Германия и ЕС спрямо великоалбанските амбиции, посланик Дитман отвърна, че отделни изяви не са били полезни. „ЕС е реагираше на тях, но понеже продължиха коментари на коментарите, се стигна до една безкрайна спирала. Сега е важно всички страни да преминат към вербална деескалация. Сега е моментът да се продължи напред и да бъде намалено напрежението“, отвърна Дитман.

На въпроса защо няма санкции срещу политиците в Тирана и Прищина, които правят опасни изявления, посланикът отговори, че сега е важно да се заложи на конкретно сътрудничество за стабилизирането на обстановката.

Германският посланик изрази и задоволство, че сръбската страна е готова да продължи диалога за нормализация на отношенията с Прищина и се надява скоро това да се случи и да се премине към решаването на проблемите, сред които и за сръбските общини в Косово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама