Нощ на литературата в Русенската библиотека

11:20, 11 май 17 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международното събитие, с европейски адрес,  бе в  навечерието на 11 май, дата която у нас честваме като Ден на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий и като професионален празник на библиотекаря, съобщават от РБ "Любен Каравелов". Четенията се проведоха в нетрадиционни градски пространства - читателски „гнезда". Условието в Нощта на литературата бе да се четат откъси от преводни творби на съвременни европейски автори.

Десетки любители на литературата, сред които много млади хора, читатели и приятели на Русенската библиотека се докоснаха до избрани текстове от книгата на румънския писател Варужан Восганян "Игра на сто листа и други разкази", представени от актрисата Людмила Петрова. 

Книгата е публикувана в Румъния през октомври 2013 г. Тя съдържа шест разказа, които говорят за безпокойството, търсенията и несигурността на модерния човек на 21-то столетие в посттоталитарното време, неизлекуваните травми от комунизма и болестите на прехода към демократично общество.

Идеята на читателския маратон бе русенци и гостите на града да обиколят   всички  места в  Нощта на литературата. За всеки участник,  успешно преминал през маратона на четенето и достигнал до последната  слушателска спирка, имаше награди от домакините.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама