Юнкер: Румъния по-бързо в Шенген, ЕС върви напред заедно, но с различен ритъм

13:46, 11 май 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румъния трябва да извърши докрай реформата на съдебната система и да бъде приета в Шенгенската зона. Това съобщи ТАСС.

Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в реч през румънския парламент по повод 10-годишнината от влизането на страната в ЕС.

„Румъния заслужава своето естествено място в ЕС и в Шенгенското пространство. Румъния трябва да стане член на шенгенското пространство колкото се може по-бързо, защото го е заслужила“, подчерта той, като уточни, че критериите за приемането не трябва да се затягат.

Юнкер отбеляза също, че съдената реформа в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка трябва да бъде извършена до края на мандата му (2019 година) и увери, че "ще се бори заедно с румънските власти за необратимия характер на извършваните реформи“.

БГНЕС припомня, че Механизмът за проверка и сътрудничество бе въведен специално за Румъния и България през 2006 година, за да се съдейства на двете ни страни в решаването на проблемите в правосъдието и борбата с корупцията Заради този мониторинг двете ни страни още не са приети в Шенгенското пространство.

Ръководителят на Еврокомисията се опита да изчисти „определени недоразумения“ относно концепцията за „Европа на различни скорости“. Тя предизвика скептицизъм в Румъния и България, които съзират в нея формула на дискриминация.

„В ЕС никога не е имало държави второ качество или страни, които ние, движейки се напред, ще изоставим назад. Ние може да се придвижваме заедно, но с различен ритъм. Европа на различните скорости е предвидена от договорите (европейските). „Истинската дискусия е не за Европа на различни скорости, а за необходимостта от сътрудничество. Всичките пет сценария, представени от Еврокомисията, се базират на едно и също положение – 27-те страни-членки вървят заедно напред“, обобщи Жан-Клод Юнкер. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама