Руски видео блогър получи три години и половина условно за лов на покемони в църква в Екатеринбург

16:13, 11 май 17 / Свят 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският видео блогър Руслан Соколовски беше осъден в уралския град Екатеринбург на 3,5 години условно за това, че заснемал видео материали, които обиждат чувствата на вярващите християни.

Самият Соколовски нарече съдебното решение „почти оправдание”.

В началото на август 2016 Соколовски засне видео за това как лови покемони в православен храм в Екатеринбург, което предизвика нееднозначната реакция на вярващите. Соколовски разпространи заснетото видео чрез YouTube.

Църквата обвини Соколовски в богохулство, защото той се засне как лови покемони със смартфона си и обявява, че е по-лесно да намериш в храма покемон отколкото Исус.

Съдът се съгласи с обвинението, че видео материалите на подсъдимия накърняват чувствата на вярващите и подбуждат омраза срещу тях, защото Соколовски сравнява Исус със зомби, твърди, че няма бог и нарича Русия мракобесна страна.

Съдия Екатерина Шопоняк чете присъдата в продължение на 3 часа в препълнената съдебна зала. В мотивите за присъдата се отбелязва, че твърденията на Соколовски „объркват гражданите” и са „неуважителни” към обществото, а видео материалите му са „екстремистки”.

Соколовски не се призна за виновен и отказа да даде показания. Когато получи право на последна дума преди произнасянето на присъдата Соколовски пламенно каза, че е атеист, космополит и либертарианец и не иска да пречи на никого да живее според религията си.

През септември блогърът беше задържан, а след това му беше наложена мярка „домашен арест” за 2 месеца. От Следствения комитет съобщиха, че причина за ареста на Соколовски не е това, че е бил с мобилен телефон в храма, а наличието на негови видео материални с екстремистко съдържание.

На Соколовски беше повдигнато обвинение в извършване на престъпление: подбуждане на омраза и враждебност и унижение на човешкото достойнство.

През януари на блогъра беше повдигнато още едно обвинение – за незаконна употреба на специални технически средства, предназначени за тайно получаване на информация, тъй като при обиска в жилището му беше намерена писалка с видеокамера.

Говорителят на руската православна църква Серапион Митко каза, че се надява Соколовски да си направи правилните изводи от делото и добави, че условната присъда свидетелства за хуманността на руската съдебна система.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл” нарече Соколовски политически затворник и настоя за незабавното му освобождаване. Днес организацията обяви, че Русия „крещящо е злоупотребила с наказателно правната система”, а процесът определи като „показен”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама