Венец от гнили ябълки за Министерство на правосъдието

20:19, 11 май 17 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестно събитие срещу продължаващо седма година нежелание на институциите да коригират „грешка” в законодателството ще се проведе на 12 май от 8:30 часа пред Министерство на правосъдието в София. Това информира БГНЕС.

През далечната 2009 година беше приет новият Семеен кодекс, в който беше „пропуснат” текста, уреждащ правото на всяко лице с правен интерес да оспорва произхода на дете, родено извън брак. Или казано по друг начин – беше ограничена възможността за разваляне на „сделка” по „покупко – продажба” на дете, съобщиха организаторите.

Схемата, при която семейства, желаещи да осиновят дете по „бърза процедура” – чрез „покупка” е добре известна. С посредничество на лекари, социални служители, адвокатски къщи и НПО-та, тези семейства се свързват с бременна жена, която има материални затруднения или не желае да отглежда детето си. Мъжът от двойката припознава детето като свое, месец след раждането жената подава документи за осиновяване на детето и след кратка процедура става негова майка.

Ограничаването на правото за оспорване на произхода е законодателен чадър над всички участници в престъпната схема. Самият чадър не е причината за съществуване на явлението продажба на деца, но той дава спокойствие и увереност, че сделката не може да бъде развалена, истината няма да излезе наяве и притеснения от наказателно преследване няма.

На 8 март тази година влезе в сила първата присъда срещу Република България в Европейския съд по правата на човека по този казус. Съдът реши, че „недоглеждането” е нарушаване на правото на личен и семеен живот. С това спорът трябва ли да се коригира закона приключва.

Сега се чака задкулисието да преглътне загубата и да разреши връщането на старите текстове в Семейния кодекс, съобщават организаторите. А пред обществото стои предизвикателството да започне обръщане на процесите по превръщане на желанието за дете в печеливш бизнес, от което горния законодателен казус е само една малка капка.

Пред Министерство на правосъдието ще бъде положен венец от гнили ябълки, като награда за упоритата му борба за запазване на завоеванието на организираната престъпност. След протеста в Комисията за връзка с НПО и жалбите на гражданите (когато се сформира) в Народно събрание ще бъде внесено писмо с настояване за коригиране на закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама