Няма да има върнати деца от детските градини през лятото, увериха от Община Добрич

13:18, 12 май 17 25 572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За всички деца, чиито родители пожелаят те да посещават детска градина през лятото, ще има осигурени места. Това увериха днес кметът Йордан Йорданов, заместник-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева и Дора Минчева – главен експерт предучилищно образование в Общината. Те дадоха брифинг по повод създалото се напрежение сред родителите. То е във връзка с разпространявани твърдения, че деца, чиито родители не работят, няма да могат да посещават детска градина през летните месеци. От кметския екип категорично отрекоха това. 

„Цялото това напрежение е излишно. Никъде не е написано, че дете, чиито родители не работят няма да може да посещава сборна група“, заяви д-р Баева. 
Тя обясни, че ще има график на работа на детските градини в неучебното време – от 1 юни до 14 септември. Той ще бъде съобразен с  предварителните проучвания, които се правят в момента. „Целта е да решим през кой месец коя детска градина няма да работи заради ремонт и профилактика. С обявяването на графика ще се посочи кои детски градини кога ще затворят и къде ще бъдат насочени децата в сборни групи. 

Д-р Баева припомни, че от миналата година бъдещите първокласници, които преди бяха изписвани на 31 май, могат да останат през лятото в детските градини. „Така натискът върху броя на децата, които искат да посещават през лятото детските градини, се увеличи, но целта ни бе да сме в помощ на родителите“, добави зам.-кметът. 
„Няма да има върнати деца през лятото“, увери д-р Баева. 

Тя разясни и текстът от новата Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата, който предизвика напрежението. Документът посочва, че за посещение на дете в сборна група през летния период, родителите подават заявление, като един от критериите за подбор е родителите да работят. 

„Подборът се отнася за това, че, ако има повече желаещи за една детска градина, отколкото групи с персонал могат да се осигурят, останалите ще бъдат насочвани към друга детска градина“, обясни д-р Баева. Тя обаче е категорична, че това няма да се наложи. Тя призова родителите разумно да подават заявления за лятото, тъй като обичайно се заявяват много повече деца, за които се осигурява персонал, а след това много по-малко идват на детска градина през летните месеци. От 2200 деца, които посещават детските градини, посещаемостта през лятото е между 300 и 400, а през август – още по-малка, обясни д-р Баева.  
„Нито аз, нито кметът, някога сме си позволили да направим нещо, което да е в ущърб на децата. Правим нужното децата да се хранят здравословно, да се гледат здравословно, да правим ремонти“, подчерта зам.-кметът. 

Кметът Йордан Йорданов призова всеки, който има въпрос, дори и в събота и неделя, да потърси него и екипа му, за да бъдат дадени разяснения. Не искаме да има погрешни и неправилни интерпретации по различни теми. „Затова се обръщам към всеки един гражданин и гост на Добрич – питайте! Дори и общината да е заключена, аз съм тук – до 23-24 часа“, заяви кметът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама