Изборите в Северен Рейн-Вестфалия решават съдбата на Меркел

08:12, 14 май 17 / Политика 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия се провеждат избори за местен парламент, предаде БГНЕС. Тези избори имат три важни особености.

Първо, това са последните избори преди изборите на Бундестаг на 24 септември.

Второ, това е най-голямата по население федерална провинция, в която живеят 17 милиона души, или всеки пети жител на страната. По тази причина вотът тук се наричат още "малки избори за Бундeстаг".

Трето, именно Северен Рейн-Вестфалия се определя като ключова провинция за Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ и нейния кандидат Мартин Шулц, главният конкурент на Ангела Меркел. През последните 50 години ГСДП само веднъж не е управлявала тази провинция, в момента там на власт е коалиция от социалдемократи и "зелени".

Лидерът на ГСДП Шулц обяви своята кандидатура за поста канцлер на 24 януари, след което рейтингът на партията му тръгна нагоре и дори достигна 10-годишен рекорд. През последните 8 години социалдемократите не можеха да се похвалят с високи резултати: през 2009 г. с 23% претърпяха съкрушително поражение и отидоха в опозиция, през 2003 г. подобриха малко резултата си и успяха да влязат в коалиция с партията на Меркел ХДС/ХСС, припомня "Ведомости". На последните два вота за ландтази - на 26 март в провинция Саар и на 7 май в Шлезвиг-Холщайн "ефектът на Шулц" не беше осъществен: победители станаха християндемократите. Според последните допитвания ХДС и ГСДП печелят по около 31-33% от гласовете. "На 14 май социалдемократите след два провала ще получат всичко или нищо. Ако те загубят ключовата за тях провинция, тогава максималното, на което Шулц може да претендира е постът вицеканцлер", коментира ситуацията "Дер Шпигел".

Основните теми на тези местни избори са вътрешната сигурност и образованието, смята професорът от Университета Хайнрих Хайне в Дюселдорф Щефан Маршал. "Често дневният ред на подобни избори отива и на федерално ниво, а резултатът ще окаже влияние на разпределението на партиите в бъдещия Бундестаг. Ако социалдемократите не успеят да получат мнозинство и не сформират коалиция, тогава шансовете на Шулц значително ще намалеят", каза той.

"Шулц повече от 10 години е бил кмет на град Вюрцелен именно в Северен Рейн-Вестфалия. Изборите тук трябва да сложат край на серията от неуспехи на социалдемократите", смята Мирко Хенкел, представител на близката до ГСДП Фондация "Еберт". Особеност на тази провинция е също така, че по време на наплива от мигранти тя пострада много силно. Местното правителство трябва незабавно да възстанови инфраструктурата, много хора са загубили чувството за сигурност, добави той. Социалдемократите и "зелените" няма да могат да управляват отново в коалиция след вота, убеден е Хенкел. "Зелените губят популярност, за това сценарият, при който в коалицията влизат три или дори повече партии е по-вероятен. Това не е най-добрият вариант, но в тази ситуация е по-малкото зло", каза експертът.

Трябва да бъдем предпазливи по отношение на данните от допитванията до общественото мнение, предупреди Хенкел."В Шлезвиг-Холщайн битката се разгоря именно сред местните партийни лидери. Подобна ще бъде ситуацията и тук и борбата ще бъде много ожесточена. Надявам се, че лидерът на ГСДП в Северен Рейн-Вестфалия Ханелоре Крафт ще успее да защити позициите на партията в нейния ключов регион", заяви Хенкел. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама