Обявиха Еманюел Макрон за президент на Франция

12:51, 14 май 17 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Конституционния съвет на Франция Лоран Фабиюс официално обяви Еманюел Макрон за новия президент на страната.

"Встъпвате в длъжност и ставате осмият президент на Петата република на Франция“, каза Фабиус.

Церемонията тече в момента в Елисейския дворец.

„Франция избра надеждата“ бяха първите думи на държавния глава, който обеща Европейският съюз да бъде реформиран и възобновен.

Тази сутрин Еманюел Макрон пристигна в Елисейския дворец като бъдещия най-млад държавен глава на страната. Той поема властта от социалиста Франсоа Оланд и се изправя пред тежки предизвикателства като висока безработица, терористична заплаха и евроскептицизъм.

При лек дъжд той влезе в президентската резиденция, придружен от съпругата си Бриджит, изкачила червения килим в бледо син тоалет.

Новият президент и предшественикът му проведоха частна среща, при която Макрон получи кодовете за стартиране на ядрените оръжия на Франция.

Оланд очевидно е доволен от избирането на бившия икономически министър, който отбеляза твърда победа над крайнодесния кандидат Марин льо Пен на 7 май.

"Не прехвърлям властта на политически опонент, това е много по-лесно", каза държавният глава в четвъртък.

Мерките за сигурност са изключително засилени, като над 1500 полицейски служители са разположени в близост до президентската резиденция и близкия булевард „Шанз-Елизе“. Околните пътища са блокирани.

След официалния обяд Макрон ще посети кметството на Париж, което е и традиционна спирка за всеки нов френски президент в неговия "приемащ" град.

Очаква се утре новият лидер на Франция да разкрие строго пазеното име на своя министър-председател. След това той отпътува към Берлин, където ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. Това буквално се смята за „обред“ при френските президенти, които правят първото си европейско пътуване, срещайки се другата половина от така наречения "двигател" на ЕС.

Центристът имаше откровено проевропейска кампания. Той иска да укрепи еврозоната като се обособи отделен бюджет за 19-те държави, използващи единната валута. Предлага еврозоната да има свой парламент и финансови министър. Иска Европа да засили външните си граници като се създаде обща гранична охрана и се съсредоточат повече отбранителни сили. Ще наложи по-високи тарифи за защита на европейската промишленост от нелоялна конкуренция, особено от Китай. Като цяло подкрепя международните търговски договори и СЕТА.

Макрон каза, че няма да се опитва да забрани религиозните символи извън училищата, нито ще забранява буркините. Той подкрепя многообразието и обеща данъчни облекчения на компании, които наемат млади хора от предимно имигрантски квартали с висока престъпност. Обеща да ускори прегледа на молби за получаване на убежище до не повече от 6 месеца, включително и за обжалване. Похвали германския канцлер Ангела Меркел за великодушната й политика към търсещите убежище мигранти.

Той иска да обедини сложната система от правила за пенсиониране за различните служители в държавния и частния сектор, запазвайки сегашната пенсионна възраст. Иска да даде на самонаетите достъп до обезщетения за безработица, но ще спре обезщетенията за квалифицирани работници, които отказват две последователни „достойни” предложения за работа. За да овладее бюджета, Макрон иска да съкрати 120 000 работни места за държавни служители, но без тези в болниците, като успоредно създаде 10 000 работни места в полицията и 4-5000 работни места за преподаватели.

В платформата му е заложено тригодишно освобождаване от данъци за 80% от френските домакинства. Иска също да превърне т. нар. имуществен „данък солидарност” за хора, декларирали над 1,3 млн. евро в активи, в данък върху недвижимото имущество, който ще изключва финансовите активи.

Макрон иска също да даде на училищата по-голяма автономия при наемането на персонал и да съкрати наполовина големината на паралелките в основните училища в райони с ниска успеваемост и бедност. Ще забрани използването на мобилни телефони в началните училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама