Кристиян Керн: Възможни са предсрочни избори в Австрия през есента

15:31, 14 май 17 / Свят 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канцлерът и председател на Социалдемократическата партия на Австрия (SPÖ) Кристиан Керн пое отговорността за падането на коалиционния партньор на правителството - Австрийската народна партия (ANP), и не изключи възможността за провеждане на предсрочни парламентарни избори през есента, предаде БГНЕС.

Коалиционното правителство на републиката понастоящем се състои от две основни политически сили - SPÖ и ANP.

"Трябва да призная, че ANP в петък сложи край на коалицията, когато пред камерите беше ясно заявено, че те вече не искат да работят така и се приближават към своя край“, посочи Керн в интервю пред телевизия ORF-2.

Според него тази година ще се разгърне разгорещена дискусия за предсрочни парламентарни избори.

"Моята партия многократно ще отхвърли това правителство, но аз нося отговорност за Австрия. Държавата е на първо място, а след това партията“, каза той, добавяйки, че никога не е искал разпадането на коалицията.

Политикът отбеляза също, че ANP носи цялостна отговорност за бъдещото правителство.

"Ако приемем, че тази есен ще отидем на нови избори, всичко ще зависи от ANP. Ние трябва да реши как ще работим“, изтъкна той.

Керн отново обърна внимание на възможността за изключване от министри от ANP, но увери, че не възнамерява да потапя страната в хаос.

Представители на висшето политическо ръководство във Виена вече заявиха многократно, че предсрочни избори могат да се състоят тази есен, през септември или ноември, вместо да се чакат планираните за 2018 г.

Участниците в извънредното заседание на Управителния съвет на Австрийската народна партия днес ще решат кой ще бъде новият й председател, след оставката на вицеканцлера и министър на икономиката Райнхолд Митерленер. Това поставя въпроса дали новият лидер ще иска да продължи работата на коалиционния кабинет или ще предложи провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама