Привикват френски милиардер заради скандала около Франсоа Фийон

16:06, 14 май 17 / Свят 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският милиардер Марк Ладрейт дьо Лашариер се оказа замесен в скандала за злоупотреба с държавни средства около кандидата на последните президентски избори Франсоа Фийон, съобщи в. „Журнал дьо Диманш“, цитиран от БГНЕС.

Дьо Лашариер назначил съпругата на Фийон – Пенелопе – на работа в своето списание La Revue des Deux Mondes от май 2012 до декември 2013 г. с месечна заплата от 5 000 евро.

Бизнесменът, близък приятел на отпадналия от надпреварата за държавен глава на Франция политик, е призован от тримата разследващи съдии в петък вечер и обвинен в злоупотреба с корпоративни активи.

В края на януари Фийон стана мишена на френските медии след серия публикации във в. „Канар аншене”. Изданието писа, че Пенелопе, дълги години се е водила негов парламентарен помощник и е получавала заплата, въпреки че реално не е работила.

Във връзка с публикациите прокуратурата започна предварително разследване по текст от наказателния кодекс „създаване на фиктивно работно място”.

Фийон никога не е отричал, че жена му е работила с него и заяви, че незабавно ще предостави на прокуратурата всички документи, които потвърждават извършената от нея работа.

Това обаче само ускори работата на следователите. В началото на март той беше принуден да съобщи, че е получил призовка да се яви в съда. На 14 март му бяха повдигнати обвинения в злоупотреба с държавни средства чрез създаване на фиктивно работно място за съпругата му.

На първия тур от изборите за президент на Франция Франсоа Фийон остана на трето място с подкрепата на 20,01% от избирателите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама