Главчев се поклони в Батак пред паметниците на загиналите в Априлската епопея

18:19, 14 май 17 / Политика 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев се поклони в Батак пред паметниците на загиналите в Априлската епопея, предаде БГНЕС. Той участва в литийното шествие-поклонение „По паметните места от април 1876 г.“

Димитър Главчев поднесе цветя пред паметника на загиналите в Априлската епопея – Батак, пред бюст-паметника на Трендафил Керелов и на Алексей Церетелев, пред паметника на загиналите батачани във войните за национално освобождение на България, в Паметната алея, ул.”Априлци”, Батак, съобщиха от пресцентъра на НС. Литийното шествие в памет на загиналите жители на града по време на Априлското въстание започна със звъна на камбаната, който преди 141 години е събрал хората в Батак.

Председателят на парламента посети църквата в Батак заедно с директора на историческия музей Теодора Пейчинова. Димитър Главчев посочи пред журналисти обстоятелствата, при които е била построена църквата в Батак, която не е трябвало да бъде по-висока от турчин на кон, затова българите са я вкопали надолу. Директорът на историческия музей отбеляза, че човек влиза в тази църква с наведена глава, за да отдаде почит, а излиза с гордо вдигната глава, чувствайки се свободен и отдавайки заслуженото на всички тези, които са жертвали живота си, за да бъде България свободна.

Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание запали свещ в памет на загиналите в Априлската епопея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама