Регламентират с наредба възстановяването на инфраструктурата след ремонти в Русе

21:21, 14 май 17 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова наредба, която да регламентира условията и реда за извършване на възстановителни работи при изграждане или отстраняване на повреди на елементи на техническата инфраструктура, предлага кметът на Русе Пламен Стоилов.

Той изтъква, че Общината чрез предприятие „Комунални дейности“ ежегодно извършва непрекъсната техническа поддръжка на уличните платна с цел безпроблемната им експлоатация, като годишно се отделят по над 2 000 000 лв. за тази дейност.

Същевременно ежедневно улиците на града биват разкопавани или от експлоатационните дружества или от физически и юридически лица. Като изключим законно изграждащите се строежи, с одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж за тях, ежегодно само на територията на града възникват непрекъснато аварии по съществуващите елементи на техническата инфраструктура, собственост на съответните експлоатационни дружества - „Енерго Про“ АД, „ВиК“ ООД, „Топлофикация“ ЕАД и др., като за последните 5 години средната им бройка е около 900 повреди, а за изминалата 2016 г. те са около 1 050, отбелязват в тази връзка от кметската администрация. Респективно от непрекъснатото, неправилното, ненавременното и некачествено възстановяване състоянието на уличната мрежа се влошава, а с това и недоволството на обществото.

Предвид това още преди края на миналата година е сформирана работна група, която да изработи проект на наредба, регламентираща технологията и изискванията за възстановяване на техническата инфраструктура на територията на Община Русе, произтичащи от състоянието й.

С проекта за наредба се регламентират изискванията към дейността на физическите и юридическите лица на територията на общината, които произтичат от състоянието на инженерната инфраструктура, свързани с изграждане и възстановяване на същата. Освен това ще се определят условията и реда за извършване на строителни и монтажни работи по изграждане на обекти от техническата инфраструктура, както и при отстраняване на повреди на елементи на техническата инфраструктура. Регламентира се и възстановяването след строителни и монтажни работи по изграждане или отстраняване на повреди на елементи на техническата инфраструктура.

В Глава Втора на наредбата, с оглед качествено възстановяване на настилките и недопускане на повреди по същите, които от своя страна са предпоставка за ПТП, е въведен съответния ред за извършване на контрол от страна на общинската администрация при извършване на съответните СМР, преди мрежите и съоръженията да се засипят и да се положи асфалтовата настилка.

Глава Трета съдържа административно-наказателни разпоредби, с които общинският съвет регламентира глоба и имуществена санкция като административни наказания, които да бъдат налагани на физически лица (ФЛ), еднолични търговци (ЕТ) и юридически лица (ЮЛ), които нарушават изискванията на наредбата. Размерите им са съобразени със сходни хипотези, установени от Закона за устройство на територията, който регламентира минимални и максимални размери на глоби и имуществени санкции, съответно от 1 000 до 10 000лв. и от 3 000 до 50 000лв.

В наредбата са включени и съответните изисквания към физическите и юридическите лица по отношение технологията на възстановяване след извършени СМР по отстраняване на повреди и изграждане на инженерна инфраструктура. Регламентирана е и технологията за възстановяване на различните видове пътни и тротоарни настилки, както и на зелените площи.

Предстои предложената от кметската администрация наредба да бъде разгледана от постоянните комисии към Общинския съвет и да бъде гласувана на редовното му заседание през този месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама