Властите в Хаити спасяват бюджета с високи цени на горивата

23:09, 14 май 17 / Свят 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Хаити обяви в неделя значително поскъпване на цените на горивата въпреки непопулярността на мярката сред голяма част от хората.  Съобщава БГНЕС. Повишаването на цените трябва да изтегли на повърхността потъналите публични финанси.

След седмица преговори с транспортните синдикати властите вдигнаха цената на керосина със 17%, на бензина с 18,5%, на дизеловото гориво – с 20%.

Още преди обявяването на новите цени бензиностанциите в столицата Порт-о-Пренс бяха атакувани от автомобилистите, надяващи се да напълнят последен по-евтин резервоар.

Хаити изнася стоки едва за 1 милиард долара годишно, докато вносът надвишава 3 милиарда. Страната вече не може дори да плаща лихвата на дълга си към Венецуела.

От 12 години Хаити се възползва от програмата Петрокариби (Petrocaribe) на бившия президент на Венецуела Уго Чавес, която даде възможност на много страни от Латинска Америка да получават петролни продукти по специални цени и да плащат сметката си в продължение на 25 години с лихва от едва 1%.

От 2008 година Хаити се възползва от над 2 милиарда долара заеми, но не инвестира, както предвиждаше програмата на Чавес, да инвестира в икономическо развитие, което да даде възможност да се върне дългът.

Предишните администрации не променяха цените на горивата на базата на цените на световния пазар, тъй като Хаити масово внася своите ежедневни потребителски стоки и всяко увеличение на цените на горивата води до общо увеличение на цените и оттам до недоволството на населението.

През август миналата година правителството на временния президент официално вдигна цените на петролните продукти, но след демонстрации в столицата и след резолюция на парламента срещу мярката, цените бяха свалени само след няколко дни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама