Показват най-старото злато в Европа тази вечер в Бургас

07:00, 20 май 17 / Култура 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази вечер Регионалният исторически музей в Бургас ще се включи за XIII поредна година в Европейската нощ на музеите. Началото е от 18:00 ч., а събитието ще бележи и откриването на туристическия сезон в града.

Специално за случая в зала „Трезор“ на Археологическия музей бургазлии и гостите на града могат да видят няколко емблематични за българската история гостуващи изложби, свързани със славната история на предците ни. Това са „Най-старото злато в Европа – съкровищата на Варненския халколитен некропол“, „Тракийското съкровище от Борово“ и „Съкровището от Надсентмиклош“. Преди да се стигне до съкровищата обаче, Археологическият музей ще представи новата зала „Средновековие“ и „Археологическите разкопки на Бургаския музей“. В нея са изложени най-интересните находки от големите археологически обекти в Бургаско – Акве калиде, Порос и Русокастро.

В 18:30 ч. официален старт на Нощта на музеите в Бургас ще даде Духовият оркестър на Община Бургас, който ще огласи централната улица „Богориди“ със собствен концерт на открито.

В същия час Историческият музей (ул. „Лермонтов“ 31) ще открие гостуващата изложба „Епохата на цар Фердинанд“, която пристига от Велико Търново. Публиката ще има възможност да чуе открити беседи за различните изложби от млади доброволци. Деветима десетокласници от клуб „Величието на България“ на гимназията по туризъм „Проф. Асен Златаров“ (ТОХ-а), ще посрещат и информират многобройните гости на Историческия музея с интересни истории за предметите.

Малко по-късно, в 19:00 ч., в двора на Етнографския музей (ул. „Славянска“ 69) започват „Игрите на нашето детство“. Музейните специалисти заедно с доброволци ще представят и демонстрират забравени детски градски игри от ХХ в. – игра на ластик, куцанка, стреляне с фунийки, билички.

Експозициите на РИМ-Бургас ще работят до 00:00 ч. тази нощ с вход свободен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама