СЗО: Над 200 хора са починали от холера в Йемен само за последния месец

04:25, 20 май 17 / Свят 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световната здравна организация съобщи, че само за последните три седмици в Йемен холерата е отнела живота на близо 250, а други 23 500 са били заразени.

Организацията алармира още, че само за последния ден са били регистрирани 20 смъртни и още 3 460 други случаи, свързани с агресивното разпространение в опустошената от войни страна.

"Скоростта на активизиране на епидемията от холера е безпрецедентна", заяви представителят на СЗО за Йемен Невио Загария пред репортери в Женева в телефонен разговор, предупреждавайки, че с тези темпове болестта ще засяга една четвърт на всеки един милион души до края на годината.

Холерата е силно заразна бактериална инфекция, разпространяваща се чрез замърсена храна или вода. Овладяването на епидемията е особено сложно в Йемен, където двегодишната опустошителна война между хутите и правителствените сили, подкрепяни от арабска военна коалиция (водена от Саудитска Арабия) остави повече от половината от медицинските съоръжения в страната нефункциониращи.

Заради последиците от военния конфликт и разрушенията Загария посочи, че хуманитарните работници нямат достъп до някои части на страната и че броят на предполагаемите случаи на холера може да бъде много по-висок от регистрираните до момента. Той съобщи още, че агенциите на ООН се готвят да "реализират в следващите 48 часа спешен план за справяне с холерата ", насочен към драстично увеличаване на броя лечебни заведения и центрове за рехидратиране. Все още обаче остават под въпрос средствата за подпомагане на властите в Йемен, необходими за извършването на важни ремонтни дейности в инфраструктурата.

"Разпространението на болестта е твърде голямо и те се нуждаят от значителна подкрепа по отношение на ремонта на канализационната система, ... обработката и хлорирането на водоизточниците", изтъкна още Загария и предупреди, че без спешно предприемане на мерки за спиране на разпространението на болестта "цената, която ще платим по отношение на живота, ще бъде изключително висока". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама