Най-малко 200 души са били арестувани във Венецуела за грабежи и вандализъм

06:25, 20 май 17 / Свят 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-малко 200 души са били арестувани в венецуелски щат Миранда за разграбването на магазини и вандализъм, предаде БГНЕС.

"Много хора се опитват да ловят риба в мътна вода, каза Франциско Гарсес - ръководител на община Гуйкайпуро и добави, че в момента срещу тях са повдигнати обвинения, но няма да се изправят пред военния, а пред гражданския съд в щата. Според властите, разрушенията и грабежите са засегнали стотици търговските обекти в района.

 От началото на април досега бяха проведени над 950 мащабни протести срещу социално-икономическата и политическата криза в страната.

Причините за масовите демонстрации из цялата страна са последните решения, които обостриха и без това тежката политическо състояние на Венецуела. Сред тях са опитът на Върховния съд да изземе законодателните функции на водения от опозицията Конгрес - единствената институция в страната, която не бе под контрола на президента Николас Мадуро и приближените му. Освен това венецуелските власти наложиха забрана на опозиционния лидер Енрике Каприлес, с която те го лишиха от 15-годишна обществена служба и го възпрепятстваха да участва в общите изборите следващата година. Последната искра, запалила бунтовете бе желанието на държавния глава да създаде нова конституция, която обаче да бъде написана от орган на "народа", заобикалящ водения от опозицията Конгрес.

Междувременно икономическото състояние на страната също достига критично състояние. Очаква се до края на година инфлацията да стигне рекордните 720%, като вече липсват храни и лекарства. Затова хората се принуждават да оцеляват чрез кражби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама