Хасан Рохани води убедително в президентската надпревара в Иран

06:36, 20 май 17 / Свят 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Умереният досегашен държавен глава на Иран Хасан Рохани води убедително на произведените вчера президентски избори и е на път да победи религиозния консерватор Ибрахим Раиси, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на свой анонимен източник от властите в Иран.

"Всичко приключи, Рохани е победителят", твърди той пред агенцията.

Според първоначалните резултати умереният Рохани печели 21,6 милиона гласа, а неговият основен съперник, консерваторът Ибрахим Раиси едва 14 милиона, при преброени 37 милиона бюлетини. Остава преброяването на още само 4 милиона гласа. Официалната държавна телевизия в страната съобщи, че окончателните резултати ще бъдат обявени малко по-късно, но към момента се смята, че досегашния президент Рохани ще вземе 60 на сто от гласовете.

"Надеждата победи пред изолацията", написа току що и бившият президент на Иран Мохамад Катами, който подкрепя кандидатурата на Рохани.

Изборите са смятани за важен етап за "бъдещата роля на Иран в региона и света". Умереният Рохани обещава на иранските граждани повече свобода у дома, както и да покаже пред света положителната страна на Иран. Преди две години той успя и да сключи споразумение с Великите сили, в резултат на което бяха премахнати огромна част от наложените дотогава икономически санкции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама