Варна откри лято 2017 със заявка за целогодишен туризъм

08:35, 20 май 17 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Варна има потенциала да бъде дестинация за четири сезона. Вървим напред в тази посока и доказателство за това е интересът на много авиокомпании, които включиха града ни в своите програми. Работим да бъдем атрактивна дестинация и по вода с проектите за отваряне на пристанището, за новата зона на Морска гара, за нов пасажерски терминал с експоцентър!“ Това заяви кметът Иван Портних снощи при официалното откриване на летния туристически сезон.

Снимка: Община Варна

Сред гостите на тържеството в Големите Римски терми бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, областният управител Стоян Пасев, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, представители на браншови организации, туроператори, хотелиери, ресторантьори.

„Римските терми са едно от знаковите места в нашия град, които го правят разпознаваем на световната културна карта заедно с най-старото обработено злато, с невероятния Аладжа манастир, с уникалната каменна гора Побити камъни, с красивите ни курорти. Съвсем скоро ще отбележим и един голям юбилей – 60 г. от създаването на Златни пясъци. Гордеем се с древната история на Варна, гордеем се и с младежкия дух на нашия град. И точно тази невероятна симбиоза – от достойно минало и енергично настояще, ни донесе голямата титла Европейска младежка столица!”, каза още кметът Иван Портних.

Министър Ангелкова припомни, че миналата година във Варненска област са посрещнати над 1,1 млн. туристи. Реализираните нощувки са 5,5 млн., а приходите от тях са близо 283 млн. лв. Прогнозата за този сезон е за ръст между 7 и 10%.„Бих искала да поздравя местната и областната управа, че успешно развиват диверсификацията на българския туристически продукт и съдействат за реализацията на една от основните ни цели – превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация", посочи Ангелкова и увери, че ведомството й ще продължи да насърчава всяко начинание на бранша за развиване и подобряване на туристическия продукт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама