Радев: Читалищата са един от стълбовете на българския дух

11:38, 20 май 17 / Култура 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"През 1911 г. тук в читалище “Славянска беседа” започва дейността си Съюзът на народните читалища и днес този съюз обединява усилията на хиляди родолюбци от всички краища на страната". Това заяви президентът на България Румен Радев при откриването на 34-тия конгрес на Съюза на народните читалища, предаде БГНЕС.

"С възрожденски ентусиазъм дедите ни решават да работят за духовното извисяване на народа и създават тази самобитна и изконно българска институция - читалището. Няма друг такъв феномен", каза още Радев.

Той разказа, че по своите стъпки в Свищов, Шумен и Лом, читалищната дейност изиграва ключова роля за нацията и се е превърнала в един от стълбовете на българския дух. С усилията на млади и стари, които са дарявали време и средства, читалището заема неотменимо място в сърцата на поколения българи.

"Уникално като европейско явление, читалището просвещава и днес и има роля за запазване и развитие на фолклора и традициите, както и развитието на талантите и изграждането на нови прогресивни личности. И днес в различни кътчета на страната хората обогатяват ежедневието си, благодарение не читалището", допълни президентът.

"Живеем в технологична информационна ера и тук е огромна ролята на читалището, да гради следващото поколение знаещи и можещи личности. Най-важното е да пази нашата култура, самосъзнание, национална идентичност. Вярвам, че читалищното дело е национален приоритет и вие имате отговорна мисия да продължавате да работите за изграждането на бъдещите поколения на България". Румен Радев даде своята подкрепа за тези усилия.

В знак на съпричастност от Съюза на народните читалища подариха портрет на Васил Левски на държавния глава, а от Върховния читалищен съвет му подариха един военен компас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама