Учени ще помагат за развитието на Варна като Град на знанието

13:01, 20 май 17 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-активно взаимодействие между научните звена и местната власт предвижда подписаният Меморандум за сътрудничество между Община Варна и Българската академия на науките. Той бе парафиран от кмета Иван Портних и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. „Много са примерите за добро сътрудничество с БАН - и по отношение на проектирането на охранителните канали в „Аспарухово“, и за Рибарското пристанище, което предстои да изградим в района. Това споразумение е стъпка напред в сътрудничеството с научните среди, включително и в развитието на Варна като Град на знанието - на база на висшите училища и научноизследователските институти в града, на общинската политика, която провеждаме“, каза кметът Иван Портних.

„Варна е изключително важен център, защото тук Българската академия на науките има няколко изключително важни звена - Центърът по хидро- и аеродинамика, Институтът по метеорология и хидрология, Институтът по рибни ресурси, Институтът по океанология. Ние искаме да покажем на цяла България, че БАН е национална организация и гледа на регионите със специално внимание. Сигурен съм, че сътрудничеството с Варна ще бъде от голяма полза и за нас, защото науката и изследванията са двустранен процес – това, което идва от практиката, мотивира нови изследвания“, заяви акад. Ревалски. 

На церемонията присъстваха и главният координатор на Националната академична мрежа на БАН проф. Петър Петров, председателят на Варненската търговско-индустриална камара инж. Иван Табаков, представители на фирми от региона и от академичните среди.

След подписване на документите за сътрудничество председателят на БАН връчи грамоти с първа награда на ученици от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ за отличното им представяне в сесията на Ученическия институт на БАН с проекта „Женската ченгенска носия като културен знак“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама