Ердоган оглавява управляващата турска партия на 21 май

14:39, 20 май 17 / Свят 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция ще проведе извънредния си конгрес на 21 май, по време на който президентът Реджеп Ердоган ще възвърне партийното си ръководство и ще обяви новия план за действие на партията за изборите през 2019 г., пише в. „Хюриет“, цитиран от БГНЕС.

Утре държавният глава ще стане лидер на формацията след три години и ключови конституционни поправки от миналия месец, вдигнали забраната президентът на страната да поддържа партийни връзки.

Предвидената във върховния закон президентска система на управление ще влезе в сила след президентските и парламентарни избори, планирани за по-следващата година. Въпреки това анализаторите виждат Ердоган предсрочно става „партиен президент“.

"Нашият конгрес ще бъде предшественик на решителния поход за по-силна Турция“, каза премиерът Бинали Йълдъръм на 16 май, подсказвайки важността на посланията, които Ердоган ще съобщи на събитието.

„Това ще отрази надеждите и целите на 80-милионното население“, допълни той.

ПСР вече е създала вътрешнопартиен борд за проучване на резултатите от референдума и е представила доклад на Ердоган. Поради това посланията му могат да имат по-голямо значение за партийните организации.

„Ще имаме нов план за действие и аз лично ще контролирам действията, които трябва да бъдат изпълнени", заяви държавният глава пред партийни представители, които казаха, че бъдещите стъпки, които ще бъдат предприети от партията, ще се съсредоточат върху "премахване на възприятието, че турското общество е поляризирано“.

Според Закона за политическите партии председателят на парламентарната група трябва да бъде законодателен орган и длъжността трябва да бъде дадена от лидера на партията. И тъй като Йълдъръм ще предаде партийното си ръководство на Ердоган на конгреса, той автоматично ще се оттегли от позицията на председателя на парламентарната група. Ердоган обаче не е депутат и законно той не може да председателства парламентарната група на ПСР.

За да преодолее правния проблем, Партията на справедливостта и развитието предприе стъпка да промени своето партийно законодателство, за да определи водеща позиция на конгреса. Това изменение, което ще влезе в сила до изборите от 2019 г., ще помогне на Йълдъръм да си възвърне позицията на председател на парламентарната група като "действащ лидер" на партията.

Друг важен аспект на конгреса ще бъде очакваното разместване на управлението и кабинета на партията. Съобщено е, че ще има значителни промени в Централния съвет и Управителния съвет и че ще има важен маркер за бъдещата политика на партията като „екипаж“ на Ердоган, който ще бележи и турската политика.

Очаква се, че Ердоган не само ще пренасочи депутатите и партийната организация, но ще включи и други имена, с които ще работи в президентския си офис. Заложено е и цялостно преструктуриране на кабинета, включващ осем до десет министри.

Конгресът, на който се очаква да присъстват над 60 000 участници от 81-те провинции на южната ни съседка, ще даде възможност послание за "единство" на партията. Така Ердоган, Йълдъръм и бившият министър-председател и лидер на ПСР Ахмет Давутоглу ще се съберат, но бившият президент Абдуллах Гюл няма да присъства на конгреса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама