Стотици малки и големи се забавляват в първия Детски панаир в Добрич

15:30, 20 май 17 25 715 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При много голям интерес протича първото издание на Детския панаир в Добрич. Малки и големи се радват на двудневна разнообразна програма с над 40 различни ателиета, спектакли и игри с напълно свободен достъп. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Добрич, а цялата програма е напълно безплатна и достъпна за всички желаещи да се включат.

Снимка: Topnovini.bg

Деца и родители, „въоръжени“ с карти, търсят съкровища в сградите на музея в АЕМО „Старият Добрич“ и в Етнографската къща. Организаторите са отпечатали 1000 игри и те вече привършват, което е показателно за интереса, сподели Станка Желева – организатор във фондация „Изиарт“.

„Имаме много голям интерес. Децата са супер развълнувани. Много са активни в музеите, в ателиетата. Пред всяко ателие има много деца“, сподели Желева.

Най-многобройна е публиката пред ателието по химия, наречено „Отдел за бързо гърмене“. Там преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ правят опити за децата и те са много развълнувани от емоцията и наученото. Можаха да научат как могат да изстрелят пластмасова бутилка само с помощта на помпа и вода или пък как може ръката да гори, без да изгаря, както и още много тайни, благодарение на познаването на химичните реакции.

Снимка: Topnovini.bg

Интерес предизвикват ателиетата за рисунка върху стъкло, за кукерски маски, стенопис, макиаж, мозайка, музикалното ателие, изработване на сапуни или на детски играчки, на животни от картон, майсторене на бижута и много други. На интерес се радва и ателието по анимация.

Снимка: Topnovini.bg

Малчуганите могат да се почувстват и като малки пожарникари, тъй като имат свободен достъп до истинска пожарна кола.

Снимка: Topnovini.bg

В галерията хората могат да станат част от емблематични български картини, сред които Жетварка (Владимир Димитров-Майстора), Пазарен ден (Бенчо Обрешков), Песен (Ангел Василев).

Снимка: Topnovini.bg

Десетките работилници са отворени от 10.00 до 18.00 часа днес и утре.

Напливът днес е много голям и не спря дори по обяд, когато се очакваше децата да се приберат у дома. Организаторите обаче очакват интересът да е още по-сериозен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама