Могерини: Иранците взеха част от политическия живот на страната

16:01, 20 май 17 / Свят 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Иранците страстно взеха участие в политическия живот на своята страна. Поздравявам президента Рухани за силната подкрепа, който получи", написа тя в Туитър.

"ЕС е готов да продължи работата си за цялостно изпълнение на JCPOA (ядрената сделка), двустранна ангажираност, регионален мир и отговор на очакванията на всички хора в Иран", добави еврокомисарят.

Европейският съюз и други световни сили постигнаха споразумение с Иран през 2015 г. за ограничаване на ядрената програма на страната и облекчиха икономическите санкции през януари 2016 г.

Брюксел таксува споразумението като прочистване на пътя към подобряване на отношенията с азиатската страна, но напредъкът е бавен и напрежението се е увеличило поради продължаващата подкрепа на Техеран към правителството на Башар Асад в Сирия.

Хасан Рухани официално бе обявен за новият президент на Иран от държавната телевизия, въпреки че резултатите от вота все още не са окончателно обработени. С 99,7 на сто от преброените гласове, медиите ликуват за победата, подкрепяща усилията на Техеран за възстановяване на чуждестранните връзки.

По първоначални данни Рухани получава 23,5 млн. гласа или 57% в сравнение с основния си опонент – Ибрахим Раиси, който са подкрепили 15,5 млн. души. На вчерашния президентски вот е отчетена и висока избирателна активност – бюлетина са пуснали над 40 от около 56 млн. регистрирани гласоподаватели. Наложи се дори и удължаване на изборния ден, за да могат гласа си да заявят хилядите чакащи на опашка граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама