Рицари и османски спахии влизат в схватка във Варна

17:00, 20 май 17 / Култура 25 734 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Реконструкции на бойна екипировка и оръжие – българско, кръстоносно и османско, ще могат да видят посетителите на парк-музея „Владислав Варненчик“ тази вечер. Мемориалният комплекс, издигнат на мястото на прочутата битка между кръстоносните войски на крал Владислав ІІІ Ягело и османската импeрия от ноември 1444 г., се включва в Нощта на музеите и галериите с изключително атрактивна програма. За пореден път тук ще гостува сдружението за исторически възстановки „Чигот“, което проявява особен интерес към Битката на народите, както е влязло в историята сражението край Варна.

След 18 ч. днес в музея предстоят демонстрации и обяснения на различни средновековни бойни техники с меч, реконструирани по исторически сведения. „Гвоздеят“ на програмата обаче ще бъде нощната схватка между рицари и османски спахии.

Парк-музей „Владислав Варненчик“ ще приема безплатно посетители до 24 ч. В специална мултимедийна презентация ще оживеят най-известните български средновековни крепости, в ковачницата към музея ще тече демонстрация на средновековни занаяти. Както всяка година при инициативите „Отворени врати“, посетителите ще могат да облекат рицарски доспехи, лично да проверят колко тежи рицарският меч и да запечатат в снимка този момент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама