„Дженеръл електрик“ подписа сделка за 15 млрд. долара с Рияд

17:10, 20 май 17 / Свят 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският конгломерат "Дженеръл електрик" съобщи, че е подписан меморандум за сътрудничество със Саудитска Арабия на стойност 15 млрд. долара по време на посещението на президента Доналд Тръмп в богатата нефтена земя, предаде БГНЕС.

Базираната в Бостън фирма заяви, че споразумението е подписано в присъствието на крал Салман и Тръмп, който избра страната за първото си посещение в чужбина, след като встъпи в длъжност през януари.

Почти 7 млрд. от сделката са за технологии в множество сектори на компанията, насочени към разнообразна и устойчива икономическа платформа. Очаква се 12 млрд. да надхвърли сътрудничеството между САЩ и саудитското министерството на енергетиката, промишлеността и ресурсите, както и с Националната програма за развитие на индустриалния клъстер. Това включва изграждането на допълнителен капацитет за генериране на до 12 гигавата мощност.

"Дженеръл електрик" има договор и с петролния гигант „Арамко ". Меморандумът има за цел да генерира годишно подобрение на производителността от 4 млрд. долара.

Рияд се опитва да диверсифицира своята зависима от петрола икономика след резкия спад на цените на черното злато през 2014 г.

Миналата година страната обяви план "Vision 2030", който има за цел да развие индустриалната и инвестиционна база и да насърчи малките и средните предприятия в опит да създадат повече работни места за саудитците и да намали зависимостта от петролните приходите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама