Палестина: Преместването на посолството на САЩ ще сложи край на мира

19:47, 20 май 17 / Свят 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим ще сложи край на мирния процес между Израел и палестинците“, заяви високопоставен палестински служител, цитиран от БГНЕС.

"Смятаме, че преместването на посолството на САЩ в Йерусалим ще означава край на мирния процес", каза Саеб Ерекат, втори командващ на Организацията за освобождение на Палестина, дни преди посещението в региона на президента Доналд Тръмп.

Тръмп обеща по време на предизборната си кампания да премести амбасадата в свещения град, чийто статут е един от най-деликатните въпроси в израелско-палестинския конфликт.

Новият американски посланик в Израел Дейвид Фридман, който влезе в длъжност в понеделник, също подкрепи този ход.

Досега не е имало движение по обещанието за града, където се намират някои от най-свещените места за юдаизма, християнството и исляма. Палестинците и арабският свят силно се противопоставят на тази мярка.

"Надявам се, че президентът Тръмп ще ни даде шанс", каза Ерекат по време на Световния икономически форум за Близкия изток и Северна Африка в Йордания.

Той посочи, че „палестинска държава без Източен Йерусалим като нейната столица няма никакъв смисъл.

Израел заема Западния бряг и Източен Йерусалим през 1967 г., а по-късно анексира източната част на града в ход, който никога не е признат от международната общност.

Тръмп, който пристигна днес в Саудитска Арабия по време на първото си турне в чужбина след встъпването в длъжност, трябва да посети Израел в понеделник и окупираните палестински територии във вторник. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама