Цацаров поиска срещите на магистратите да се регламентират

20:02, 20 май 17 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Идеята не е за това да се намалят правомощията на главния прокурор, а да се създаде механизъм за реализиране на евентуална отговорност. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде  БГНЕС.

Според Цацаров, на първо място чрез създаване на един такъв механизъм не е необходима промяна на Конституцията. За създаване му е достатъчна само промяна на Закона за съдебната власт и в НПК.

„Моят статут е абсолютно еднакъв с неговия (на Лозан Панов). По един и същи начин сме избирани, по един и същи начин се урежда нашият статут и по един и същи начин се урежда нашето освобождаване. Следователно, ако законодателят вземе такова решение, аз не виждам каквато и да е опасност“, посочи главният прокурор.

Според него едно такова решение би следвало да обхваща и тримата големи. „Напълно е възможно да се създаде такъв механизъм. Създаването му, по мое мнение, не изисква промени в Конституцията. Този механизъм трябва да обхване както председателите на върховни съдилища, така и главния прокурор“, заяви Цацаров.

Той призна, че от човешка гледна точка няма как да не съжалява за срещата в ЦУМ, но от всяка друга гледна точка може да заяви, че тази среща не го притеснява, нито може да има страхове или да се срамува за станалото там, защото за да се притеснява трябва от него да е било поискано нещо на тази среща и той да го е обещал или да е извършил в резултат на обещание нещо нередно.

“Всички казват, че срещата е тайна, а тя не е тайна. Казват, че срещата е нерегламентирана. У нас обаче регламент за такава среща няма, само че международната практика познава два регламента за подобни срещи. Единият е едно предложение от миналата година на ЕК, т. нар. регистър за прозрачност, а другият е един действащ акт, който е в САЩ от 1976 г. и се нарича “sunshine act” акт на слънчевата светлина. Той задължава федералните агенции да имат пълна прозрачност на своите срещи”, обясни Цацаров.

Грешно е Цацаров да се срещне със Сашо Дончев и Георги Гергов, не е грешно обаче Лозан Панов да се срещне в адвокатска кантора в центъра на София, затова моят призив е много прост - дайте да въведем регламент за всички - за изпълнителната власт, законодателната власт и всички магистрати, обясни Сотир Цацаров.

Относно срещата с Дончев и Гергов, Цацаров заяви, че е чул три различни версии от трите интервюта на Дончев. “Считам, че при осъществяването на такива срещи, човек първо не трябва да злоупотребява с правомощията си. Второ, трябва да прояви елементарно възпитание и коректност. Не се намирам на маса, нито пускам клип в You Tube, за да обясня за какво става дума“, каза още той.

Главният прокурор коментира активността на председателя на ВКС Лозан Панов. Цацаров посочи, че цялата лексика, която чува в момента от устата на Панов не е нова за него. „Всичко това съм го чувал, когато в Министерство на правосъдието беше един лидер на сегашна политическа партия (Христо Иванов), чувах го и след това пак от него в качеството му на лидер на политическа партия“, каза главният прокурор и добави: Сега същите тези се повтарят от Панов. След като е решил, че това е начинът, по който може да се реализира.

Според Цацаров да говориш, че осъществената реформа до момента е мимикрия е най-яркият белег на това, че всъщност сам проявяваш мимикрия.

Цацаров коментира и критиките на Панов за реформата в съдебната система, като попита: ”Ако си представим хипотетично, че Конституцията се промени и броят на членовете в прокурорската колегия се увеличи с един за членовете от парламентарната квота, това ще доведе ли до по-бърз процес, това ще намали ли връщането на делата? Това ще намали ли безобразията в разследването и нашите собствени безобразия в прокуратурата, ще намали ли факта, че от 12 дела внесени с обвиняеми магистрати, всички без едно са били връщани неизменно на прокуратурата? Какво ще промени това в усещането на хората за справедливост”, попита Цацаров.

Той посочи също, че ако говорим за правила първо, тези правила могат да бъдат създадени без да се говори за промени в Конституцията. Всеки, който говори че за това са нужни промени в Конституцията, има съвсем други цели или просто се опитва да вдигне повече шум около себе си или идеите си. Това може да стане с измислени и разумни правила в НПК и Закона за съдебната власт. Моята теза, каза Цацаров, е много проста - равна мяра за всеки. Равна мяра за моите срещи и за срещите на Лозан Панов. Равна процедура за мен и за Лозан Панов.

Попитан конфликтът му с Панов не руши ли системата, Цацаров заяви, че това е така и прилича на друг подобен конфликт от близкото минало. Той посочи и изказване от вчера, според което този конфликт не е бил нещо нередно и е бил подобен на конфликт от близкото минало - между председателя Иван Григоров и главния прокурор Никола Филчев.

„Ако Панов желае личностно противопоставяне, аз няма да допусна той да се упражнява с името ми, но от друга страна по никакъв начин не бих въвлякъл институциите в това. Съдиите и прокурорите, съдии и съдебна система ще има далеч след Лозан Панов. Прокурори и прокуратура ще има далеч след Сотир Цацаров“, подчерта главният прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама