Златни накити от Аула на хан Омуртаг показват във Велики Преслав

20:51, 20 май 17 25 1136 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Тази вечер в археологически музей „Велики Преслав” откриха изложба от златни накити, намерени при разкопки в аула на хан Омуртаг.

Аулът се намира край село Хан Крум между Велики Преслав и Шумен. Археолог Кремена Стоева прави проучвания там през последните няколко години. Изложбата носи името „Накити от епохата на Великото преселение, открити в аула до с. Хан Крум”.

Новата експозиция е един от акцентите на преславската програма за „Нощта на музеите”.

 

Тази вечер госта на музея в старата столица е проф. д.и.н. Христо Трендафилов. Той представи новата си книга „Цар и век: времето на Симеона”.

На столичен Преслав беше посветен и поредният епизод от документалната поредица „Симеон – великият между царете”. Филмът се прожектира в залата на преславския музей.

 

В същия салон се състоя и премиерата на ученическото представление „Съдбоносни дни”. Седмокласници от клуб „Потомци сме на славно време” с ръководител преподавателя по история Пламен Петров изиграха епизоди от пиесата, посветена на възкачването на княз Симеон на царския престол. Родители, учители и гости на музея аплодираха изпълнението на децата от основно училище ”Св. Св. Кирил и Методий” във Велики Преслав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама