Опозицията влиза в управлението преди вота в Албания

08:35, 22 май 17 / Свят 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес албанският парламент ще проведе извънредно заседание по искане на премиера и лидер на Социалистическата партия Еди Рама. Това информриа БГНЕС.

На заседанието ще трябва да бъдат одобрени всички документи от споразумението между Рама и лидера на опозиционната Демократическа партия /ДП/ Люлзим Баша. Депутатите ще трябва да гласуват в подкрепа на указа на президента Буяр Нишани, с който се освобождават вицепремиер и още шестима министри и на тяхно място се назначават нови. Всички те са представители на опозицията. В същото време парламентът ще трябва да гласува назначаването на представители от опозицията в трите извънредни комисии, изработващи правосъдните закони, както и членове в Централната избирателна комисия.

В събота Нишани официално насрочи за 25-ти юни парламентарните избори в страната. Първоначално изборите бяха насрочени за 18-ти юни, но поради отказа за участие в тях на най-голямата опозиционна Демократическа партия на Люлзим Баша, се стигна до допълнително споразумение между него и премиера и лидер на Социалистическата партия Еди Рама.

Договорът между двамата бе постигнат след пряката намеса на американския дипломат Хойт Браян Ий.

От началото на годината опозицията и преди всичко ДП настояваше за сформиране на експертно правителство, което да организира свободни и демократични избори. От февруари месец ДП бойкотира работата на парламента. ДП обвиняваше Рама, че се готви да фалшифицира изборите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама