Атанас Скатов изкачи Еверест за втори път

10:03, 22 май 17 25 588 Шрифт:
Автор:

Д-р Атанас Скатов изкачи за втори път най-високия връх в света Еверест (8848 м). Първото му стъпване на Покрива на света е на 24 май 2014 г. От екипа му съобщават, че е бил на върха около 3,00 ч българско време. При първото си изкачване той е преминал от северната страна, докато сега е било по южния му ръб.

Само преди шест дни алпинистът веган, който има амбицията да изкачи всичките 14 осемхилядници без консумацията на животинска храна, стъпи на връх Лхотце и без да се връща в базовия лагер се е отправи към Еверест. Той обаче не успя да изпълни плана си да покори двата върха в рамките на 24 часа заради силен вятър. Преди да атакува върха Скатов, който е и диабетик, е прекарал три денонощия на височина 6500 м. Потеглил е на 19 май и след още две нощувки на два поредни височинни лагера към 17,30 ч. започнал изкачването. Преходът е траял 10 часа.

Очаква се днес той да достигне възможно най-нисък лагер.

Тази година броят на желаещите да стъпят на Еверест е рекорден – 800 души. До момента има трима загинали – американец, австралиец и словенец, а от един ден е изчезнал и един индиец.

Първият човешки крак, стъпил на Еверест е на Едмънд Хилари на 29 май 1953 г. заедно с шерпа Тенсинг Норгей. Българинът Христо Проданов, който завинаги остана под върха, бе 13-ят покорил Еверест без кислородна маска и първият българин минал по западния гребен, наречен „Жестокият път“. Първата покорителка на върха е японката Джунко Табей през 1975 г., а най-възрастният алпинист е сънародникът й Ючиро Миура – 80-годишен.

Еверест е кръстен на полковник Джордж Еверест, известен инженер геодезист. Една година преди смъртта на полковника – 1865 г., Кралското географско дружество официално одобрява името на върха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама