Изложбата "Живот, отдаден на музея" разказва за Вяра Панайотова

10:28, 22 май 17 25 564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ретроспективна изложба „Живот отдаден на музея“ в памет на Вяра Панайотова е част от програмата на Регионалния исторически музей в Добрич за Нощта на музеите. Тя е посветена на дългогодишния главен уредник в Регионалния исторически музей на Добрич Вяра Панайотова.

С изложбата се поставя началото на нова инициатива на Регионалния исторически музей в Добрич всяка година по повод празника да разказва за пионерите, за тези, които са посветили живота си и са положили усилия и воля този музей да го има и неговите фондове да са най-голямото богатство, което съхранява, сподели Надежда Иванова - уредник в отдел "Възраждане" на РИМ.

Изложбата "Живот, отдаден на музея" представя най-ценните експонати, които благодарение на Вяра Панайотова попадат във фондовете на музея, нейни ръкописи, тефтери, тематико-експозиционни планове, работни варианти на нейни статии, голяма част от научния архив, който е нейно дело и който тя събира.

Целта й е да покаже приноса на Вяра Панайотова за опазване на културното наследство на Добруджа.

Изключително много са експонатите, които тя донася във фондовете, посочи Иванова. С най-голяма мисионерска страст и отдаденост работи за събирането и издирването на иконното богатство Добруджа. По думите на Иванова, след криптата на Александър Невски, музеят в Добрич притежава най-голямата колекция на възрожденски икони.

Надежда Иванова припомни, че са безброй инициативите на Вяра Панайотова, свързани с града, с обществеността. Сред тях са изграждане на Алеята на възрожденците във Военно гробище по повод 100-годишнината от освобождението, за поставянето на барелефа на Иван Хадживълков, за възпоменателните концерти в памет на Нели Божкова и именуването на огледална зала, за създаване на възрожденски училища в Балчик и Добрич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама