Цветен килим ще привлича туристи в Добрич

12:04, 22 май 17 25 821 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С килим от цветя Добрич ще привлича туристи по примера на Брюксел и други европейски градове, съобщи заместник-кметът по устройство на територията арх. Боян Коларов. На заседание на Консултативния съвет по туризъм е предложено ежегодно да се изработва такава цветна композиция. Взето е решение тази година в Добрич да бъде изработена от цветя типичната добруджанска черга.

За дизайнерското решение озеленителите са се консултирали с Регионалния исторически музей. Според тях, характерните особености на добруджанската черга са преливане на близки цветове – от жълто – през оранжево към червено и кафяво. Също и различни нюанси на зеленото, обясни ландшафтният архитект Ивелина Радилова – главен експерт „Озеленяване“ в Община Добрич.

„Разбира се, ние не разполагаме с цялата палитра от цветове. Ограничени сме в рамките на багрите, които сезонните летни цветя имат, но, въпреки това, се опитахме да постигнем този ефект. В композицията ще участват около 3500 цветя от пет сорта от три вида – тагетес, калеус и цинерария. Тревата, на чиито фон ще бъде разположена цветната фигура, също влиза като цвят в композицията, като един от зелените цветове.

Цветният килим в Брюксел. Снимки: ЕРА/БГНЕС

Чергата ще е „простряна“ в градския парк, до входа на ресторант „Лебед“. Там в самата настилка има подредена черга. Цветната композиция ще е в зелената площ вляво от тази алея, посочи арх. Коларов.

Целият проект ще струва 3 500 лева. Цветята не са закупени извънредно, а са част от тези, които общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ произвежда за нуждите на зацветяването на града. След като бъде закрита фигурата, голяма част от растенията ще се използват за зелените площи в града. Добруджанската черга ще бъде открита на 1 юни и ще остане за десет дни. Там постоянно ще има присъствие на служители от общинското предприятие, които ще се грижат за тях и ще ги опазват.

Около 30 метра ще е дълга чергата, като в най-широката си част ще е около 2 метра, а в най-тясната – около 90 см. Няма да е права, а ще е „простряна“ между дърветата на хълмчето, обясни арх. Коларов.

За изпълнението съдействат професионалните гимназии – по аграрно стопанство и по ветеринарна медицина, които подготвят самата конструкция.

Цветният килим в Брюксел. Снимки: ЕРА/БГНЕС

„Смятам, че ще бъде живописен елемент в парка за 10 дни. Това е форма на активност, за която ние се надяваме, че ще бъде атракция, която да привлича посетители в Добрич за в бъдеще, обясни арх. Коларов. По думите му, в европейските общини, където се прави традиционно такъв килим от цветя, това се случва почти без участието на общинското ръководство, а основно от гражданите. Има организационни комитети, които предварително правят проекта за килима. Гражданите произвеждат цветята и с гордост ги изнасят, за да намерят място в цветния килим. Дългосрочната идея е някога в Добрич да започнем сами да се грижим за красотата на обкръжаващата среда“, сподели арх. Коларов.

След закриването на тази атракция, ще бъдат връчени и наградите на трите градинки в междублокови пространства, които бяха отличени на организирания от Общината конкурс. Част от цветята в чергата ще бъдат използвани за награди.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама