Екатерина Захариева участва във втората конференция "Сигурност и стабилност" в Родос

14:01, 22 май 17 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева участва във втората конференция "Сигурност и стабилност", която се провежда на 22-23 май 2017 г. в Родос, Гърция, съобщиха от МВнР, предаде БГНЕС,

Основната цел на конференцията е да продължи усилията за установяване на положителен дневен ред за регионално сътрудничество и взаимно разбирателство между страните участници в съвременните условия на кризи, предизвикателства и конфликти. Присъстват двадесет делегации от страни от Европа, Близкия изток, Залива и организации като Лигата на арабските държави и Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Статут на наблюдател получи и Индонезия.

Министър Захариева приветства усилията на домакините за разширяване на тяхната инициатива и за провеждане на втората Родоска конференция. Отбеляза специално позитивния дневен ред, който дава различен акцент на форума в Родос в сравнение с редица други инициативи.

В рамките на настоящата среща се очаква да бъдат очертани както предизвикателствата и проблемите в региона, а така също и набелязани областите за бъдещо сътрудничество за тяхното преодоляване. Особено важно е регионалното сътрудничество в областта на сигурността, усилията за преодоляване на причините за радикализацията сред младите хора. Включването на темите образование, култура и околна среда и успешното сътрудничество в тези области ще създаде перспективи за развитие и реализация на младежта в страните от Близкия изток, заяви Захариева. Това е конструктивен подход към сложния и комплексен въпрос, свързан с миграцията. България е готова да се включи активно със свой принос в започнатите инициативи и да работи за тяхното разширяване, подчерта тя.

В края на конференцията се очаква приемането на съвместна декларация, която да очертае следващите стъпки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама