Първият космонавт е стабилизиран, но все още не е извън опасност

14:30, 22 май 17 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Георги Иванов е в стабилизирано състояние, но все още не мога да кажа, че няма риск за живота му. Това каза доц. Евелина Одисеева, ръководител на Клиниката по интензивно лечение във ВМА, предаде БГНЕС.

Първият български космонавт е в медикаментозен сън и така ще остане в следващите 24 часа до 48 часа. Тогава лекарите във ВМА ще направят контролен нов скенер.

Георги Иванов постъпил рано сутринта. Снощи късно вечерта при битов инцидент е получил травма на раменната става и имал лек удар в главата. След инцидента не е имал никакъв проблем, чувствал се е добре. „Ранно сутринта станал неспокоен, което накарало близките да потърсят лекарска помощ. Нашата първа диагноза е един исхимичен мозъчен инсулт с преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, което е било най-вероятно причината и за неговата травма“, каза доц. Одисеева. Специалистът за момента се въздържа от всякаква прогноза за състоянието му. Тя обясни, че той има сърдечна аритмия, която е предпоставка за такива нарушения в кръвообращението на мозъка.

По-рано днес стана ясно, че първият български космонавт - Георги Иванов бе приет в реанимацията на ВМА. 76-годишният Иванов е бил откаран в болницата тази сутрин.

Иванов е генерал-лейтенант от БНА, служил е като военен пилот. На 10 април 1979 г. той участва в космически полет с кораба "Союз 33", заедно с руския космонавт Николай Рукавишников. Двамата прекарват в орбита около Земята 1 ден, 23 часа и 1 минута и са принудени да се върнат, тъй като, поради технически проблем, "Союз 33" не успява да се скачи с орбиталната станция "Салют-6".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама