Семинар за укрепване на сътрудничеството между институциите при домашно насилие се проведе в Шумен

15:25, 22 май 17 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Семинар на тема „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие- път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие“ се проведе в Областна администрация-Шумен, съобщиха от пресцентера на институцията.

Форумът се организира от фондация „Асоциация Анимус“ в партньорство с „Институт по социални дейности и практики“ и се провежда под патронажа на г-жа Мария Габриел- зам.- председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

„Убедена съм, че тук е важна ролята на всички нас като партньори и вярвам, че с такива съвместни инициативи, обсъждането на  добри практики и споделянето на опита, можем да бъдем наистина полезни на жертвите на домашно насилие“, каза при откриването на семинара заместник-областният управител Ширин Вели.

Катя Кръстанова от Фондация „Асоциация Анимус“ представи Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие, който България предстои да ратифицира. Дискусията обхвана темата за координирането на усилията на институциите на местно ниво и подобряване на механизма за взаимодействие, както при деца, така и при най-уязвимите групи, хората с психични заболявания и възрастни хора, жертви на домашно насилие.

Представителите на ОД на МВР коментираха случаи от практиката и изнесоха информация за издадените заповеди по Закона за защита от домашно насилие.  За 2016 година издадените заповеди за област Шумен са 69, като 50 от тях са издадени от РУ Полиция Шумен. От началото на 2017 година до момента издадените заповеди по Закона за защита от домашно насилие са 27.

Окръжен съд – Шумен представи информация за практики по водещи дела, свързани с домашното насилие. От 2009 година до този момент за разгледани 21 дела, по които Окръжен съд се произнася като възивна инстанция.

Форумът очерта водещата роля на неправителствените организации, представени на областно ниво, които предоставят социални услуги и подкрепа на жертви на домашно насилие. 

 

 

 

 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама