Създателят на фолклорна група "Кукери" бе отличен със златна значка "Русе"

15:46, 22 май 17 / Култура 25 645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес кметът Пламен Стоилов връчи златна значка „Русе“ на Цецко Колев, дългогодишен хореограф и създател на фолклорна група „Кукери“. На срещата присъства и Ирена Петрова – директор на дирекция „Култура и образование“ в Община Русе. Информация за награждаването съобщават от кабинета на градоначалника. 

„Изключително съм впечатлен от всеотдайността Ви - Вие сте един истински русенец, който прави всичко от сърце и душа за града и за хората“, е заявил кметът Стоилов и е пожела на Колев и състава му здраве, творческо вдъхновение и още много изяви.

През 2017 г. Ансамбъл „Кукери“ отбеляза своята 35 годишнина, а Цецко Колев предстои да посрещне своята 60-годинина на 6-ти октомври.

Цецко Колев като редовен студент е завършил „Музика и хореография“ в едноименния институт в София и задочно „Режисура“ в Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. Има дългогодишен стаж като преподавател, режисьор и хореограф. Като хореограф-постановчик има над 50 свои танца в любителски и професионални ансамбли. Преподава и води семинари по Етнография на България и Хореография на специализирани класове и общества както в нашата страна, така и в Германия, Италия, Унгария, Франция, Русия, Испания и САЩ.

През  2001 година издава своята книга „Българска народна хореография”, която се ползва като учебник в цялата страна.

През 1982 година създава и продуцира и до днес собствена (една от първите в България) фолклорна група „КУКЕРИ“ – Русе, представила в 28 различни страни от целия свят някои от най-добрите образци на българския музикален и танцов фолклор. Към групата има школа за всички възрасти, на които се предлага обучение както за високо изпълнителско майсторство, така и за тези, срещнали за първи път танцовото изкуство. През 2001 г. преобразува формата на преподаване в „Кукери” на желаещите да се учат да танцуват като създадената нова структура приема името „Танцово училище”.

В края на 2009 г. Цецко Колев изгражда изключително модерна и функционална собствена зала, предназначена за дейностите на „Кукери”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама