София с още една пешеходна зона - от "Стамболийски" до "Витоша

17:56, 22 май 17 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова пешеходна зона ще има в София. Пространството от бул. "Стамболийски" до бул. "Витоша" да стане пешеходна зона, на която ще се радват столичани. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков при отчета за свършеното за година на поста. Във финален етап е изработването на задание за проектиране за градоустройствена концепция на площад "Св. Неделя", което е възложено на експерти от катедра "Градоустройство" при Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Извършени са задълбочени проучвания, привеждат се анкети и разговори със собствениците на прилежащите сгради.

Предстои проектът да бъде публикуван на интернет страницата на Направление "Архитектура и градоустройство" и провеждане на обществено обсъждане. Вече е започнала същинската работа и по визията за развитие на София, която Столичният общински съвет възложи на главния архитект. Документът е с дългосрочна перспектива до 2050 година.

61 проекта са постъпили в рамките на архитектурния конкурс за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в център за независими изкуства и култура. През последната една година има практика за ежемесечни срещи с главните архитекти на 24-те административни района на Столичната община. Арх. Здравков не пропусна и детските площадки. Според него има такива, които са в сравнително добро състояние и с малко средства могат да се реконструират.

Относно спрените тръжни процедури за пл. "Славейков" и пл. "Гарибалди" арх. Здравков разясни, че има неточности в проектната документация. Даден е 14-дневен срок, в който да бъдат отстранени. След това обществените поръчки ще бъдат възобновени.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама