Над 25 000 души са посетили Националната галерия и филиалите й в Европейската „Нощ на музеите“

19:54, 22 май 17 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 20 май (събота) се проведе тринадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите” - 2017. Традиционно изключително голям бе интересът на жителите и многобройните гости на столицата ни към експозициите на Националната галерия и нейните филиали – „Двореца” на пл. „Княз Александър І“ № 1, „Квадрат 500“ на пл. „Св. Александър Невски“, Музея на социалистическото изкуство на ул. „Лъчезар Станчев“ № 7, както и към Музея на християнското изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Статистиката показва, че в Европейската „Нощ на музеите” - 2017, когато десетки музеи и галерии в страната обявиха свободен вход, над 25 000 посетители пожелаха да видят експозициите на Националната галерия и на нейните филиали в София, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание.

По своя формат Европейската „Нощ на музеите” е широко отворена програма, и то към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, но и до техните послания. С увеличаването на броя на участващите музеи, галерии и изложбени пространства в „Нощта на музеите” се увеличава и възможността културното послание на тази европейска инициатива да достигне до много по-голям кръг от хора, и най-вече – до младата аудитория.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама