Христо Калинков от Добрич е сред арестуваните за измамите в митниците 

21:47, 22 май 17 25 3745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Христо Жорж Калинков от Добрич, е сред арестуваните за мащабната хакерска измама със системата на Агенция „Митници”, съобщи frognews.bg
По-рано днес Специализираната прокуратура съобщи, че е повдигнала обвинения на осем участници в организирана престъпна група за митнически престъпления чрез използване на софтуер за дистанционно проникване в компютърната система на Агенция „Митници“ и манипулиране на данни в нея. Участниците в групата бяха задържани на 19 май 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Варна и Добрич. 

Сред лицата, на които са повдигнати обвинения, е и Христо Калинков. Останалите са Емил Милчев, бивш служител на митница „Калотина“, Димитър Пешев – създател на използвания софтуер, Янаки Ефтимов – действащ митнически служител на ГКПП Гюешево, Иво Атанасов, Тодор Ставрев, Томас Цанзопулос и Димитър Баджаков – бивш служител на ГКПП“Капитан Андреево“. 

Според събраните до момента доказателства групата е действала от февруари 2015 г. на територията на България и Република Македония. Проверяват се данни за дейност на същата група и в други балкански държави. Чрез „заразяване“ на компютри на различни митнически пунктове с нарочно създаден „вирус“ (посредством външна памет – флашки с различни модификации на вируса) участниците са прониквали в системата БИМИС и са манипулирали данни за транзитно преминаващи товарни автомобили през определени български ГКПП. Проверяват се 110 случая на незаконно заличени транспортни операции от системата на митнически бюра в различни държави на ЕС и отклонени през България. 

На 21 май 2017 г. Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение на трима от участниците в групата, а Христо Калинков и другите са без мярка за неотклонение, наложена му е забрана да напускат страната. Осмият участник в групата Димитър Баджаков е обявен за издирване. 
Калинков бе част от екипа на евродепутата Антония Първанова в НДСВ по време на изборите. 
През 2012 г. мощен взрив вдигна във въздуха джип Хамър на Калинков. От огромната машина бяха останали само изгорели тенекии. Тогава бизнесменът каза, че няма неуредени финансови сделки, както и че не е получавал заплахи за живота си. 
Христо Калинков е бивш елитен състезател по конен спорт, шампион по офроуд. Той бе част от екипа на евродепутата Антония Първанова в НДСВ по време на изборите през последните години. 
 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:11, 20 юни 22

Изкам да кажа,че Христо Калинков е мой
кръстник.Ако някой го убиди,аз ще го
убия или пребия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама